Από το μουσείο στη γειτονιά: Εξερευνώντας μέσα από το ντοκιμαντέρ
Εργαστήριο για ενήλικες. Κρατήσεις εδώ.
Το Μουσείο Βορρέ διοργανώνει ένα εργαστήριο με τίτλο «Από το μουσείο στη γειτονιά: Εξερευνώντας μέσα από το ντοκιμαντέρ». Στόχος του εργαστηρίου είναι να αναδείξει τη δύναμη της παρατήρησης ως καλλιτεχνικού εργαλείου, εστιάζοντας στο ντοκιμαντέρ παρατήρησης και το πειραματικό ντοκιμαντέρ. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την περιοχή της Παιανίας, συνδέοντας τις παρατηρήσεις της καθημερινότητας με την τέχνη και τα εκθέματα του μουσείου.
Η θεματική του εργαστηρίου εστιάζει στην παρατήρηση ως δημιουργικό εργαλείο, παρέχοντας μια εισαγωγή στη διαδικασία αυτή και στους τρόπους αξιοποίησής της για την προσέγγιση της τέχνης. Οι συμμετέχοντες/ουσες εξερευνώντας τη γειτονιά της Παιανίας, θα καταγράψουν εικόνες και ήχους της καθημερινής ζωής με κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές μιας χρήσεως και άλλα άμεσα διαθέσιμα και απλά μέσα. Τα στοιχεία που θα συλλέξουν θα συσχετιστούν με αντικείμενα και έργα τέχνης από τις συλλογές του Μουσείου Βορρέ, διερευνώντας τις συνδέσεις ανάμεσα στην τέχνη και την καθημερινότητα.
Το εργαστήριο αποτελείται από έξι συναντήσεις. Στην πρώτη συνάντηση, οι συμμετέχοντες/ουσες θα εξοικειωθούν με τις συλλογές του Μουσείου Βορρέ, μέσω δημιουργικών ασκήσεων παρατήρησης. Η δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη γειτονιά της Παιανίας. Εκεί θα καταγράψουν στιγμιότυπα από την καθημερινότητα της περιοχής. Στην τρίτη συνάντηση, θα προβληθούν επιλεγμένα ντοκιμαντέρ, τα οποία αναδεικνύουν την παρατήρηση ως ένα μέσο δημιουργικής επεξεργασίας της πραγματικότητας και θα ακολουθήσει συζήτηση. Η τέταρτη και η πέμπτη συνάντηση περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό και τα γυρίσματα σύντομων πλάνων, τα οποία θα εμπνευστούν από τις παρατηρήσεις των συμμετεχόντων/ουσών. Τέλος, στην έκτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί προβολή του υλικού που γυρίστηκε και θα συζητηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των ιδεών.
Το Μουσείο Βορρέ, με τη μοναδική συλλογή του, που συνδυάζει τη σύγχρονη ελληνική τέχνη και εκθέματα της λαϊκής μας παράδοσης, παρέχει το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής έκφρασης, μέσω της παρατήρησης. Μέσω του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν με τον χώρο και τα αντικείμενα του μουσείου, να τα παρατηρήσουν με φρέσκια καλλιτεχνική ματιά και να δημιουργήσουν νέες γέφυρες ανάμεσα στην τέχνη και την καθημερινότητα.
Info:
Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί από τις σκηνοθέτριες ταινιών ντοκιμαντέρ Κωνστάντζα Καψάλη, Κατερίνα Μαρκουλάκη και Χριστιάνα Χειραναγνωστάκη.
Απαραίτητη προϋπόθεση η συμμετοχή στις έξι συναντήσεις του κύκλου.
Σχεδιασμός/επιμέλεια δράσης: Μυρτώ Λάβδα
Βιογραφικά Σημειώματα
Η Κωνστάντζα Καψάλη γεννήθηκε το 1989 και μεγάλωσε στην Τούμπα Θεσσαλονίκης. Είναι καλλιτέχνιδα και σκηνοθέτρια ταινιών ντοκιμαντέρ. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Αρχαιολογία και την Πολιτιστική Διαχείριση (BA, MA) εργάστηκε σε ανασκαφές, πολιτιστικά ιδρύματα και διεξήγαγε έρευνα, αρχαιολογική και εθνογραφική στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Ολλανδία. Συνέχισε με σπουδές αρχικά στην Οπτική Ανθρωπολογία και έπειτα στη σκηνοθεσία ταινιών Ντοκιμαντέρ (MA). Οι μικρού μήκους ταινίες της έχουν συμπεριληφθεί σε προγράμματα διεθνών φεστιβάλ, μουσειακών και μη εκθέσεων και ακαδημαϊκών συνεδρίων και έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2021) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Από τον Μάρτιο του 2022 είναι υποψήφια διδάκτωρ στη σχολή Καλών Τεχνών LUCA στο Βέλγιο.
Η Κατερίνα Μαρκουλάκη είναι σκηνοθέτιδα και εικαστική καλλιτέχνις με έδρα την Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Παραγωγή ταινιών Ντοκιμαντέρ. Ταινίες της έχουν παρουσιαστεί σε πολλά φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Syros International Film Festival, Vizantrop Engaged Ethnographic Film Festival, Film and Video Poetry Symposium, Mimesis doc Film Festival, Aegean Film Festival, Balkan Can Kino Film Symposium, Ελευσίνα Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023. Χρησιμοποιώντας την αυτοαναφορικότητα, το χιούμορ και την ενσυναίσθηση, το έργο της επικεντρώνεται σε πορτρέτα της οικογένειάς της, των φίλων και του δικού της εσωτερικού κόσμου, με μια κοινωνική συνείδηση που είναι στενά συνδεδεμένη με το φεμινιστικά και το queer κίνημα, τις ταξικές ανισότητες και τον αντιεξουσιαστικό αγώνα. Μέσα από την παρατήρηση και την εθνογραφία, τη σύνθεση και τον υβριδισμό, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κινηματογραφικό ημερολόγιο της καθημερινότητας, προκαλώντας όχι μόνο τα όρια μεταξύ αφήγησης και ντοκιμαντέρ, αλλά και αναζητώντας περαιτέρω τρόπους θεώρησης της πραγματικότητας.
Η Χριστιάνα Χειραναγνωστάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Από το 2009 εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας, ασχολούμενη με την έρευνα και την παραγωγή θεμάτων που σχετίζονται με την οικονομική και την προσφυγική κρίση. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στην παραγωγή ντοκιμαντέρ, συνεργαζόμενη με διεθνή ειδησεογραφικά μέσα και εταιρείες παραγωγής, όπως το BBC, το SRF, το France 4, το ZDF και το VICE. Έχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ντοκιμαντέρ και τα τελευταία χρόνια, ετοιμάζει την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία τεκμηρίωσης, με τίτλο “Dear Future”, που διαπραγματεύεται τη σημασία της μνήμης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Το καλοκαίρι του 2022, σε συνεργασία με την Κωνστάντζα Καψάλη, ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα Artist Residency στο Glenkeen Garden της Ιρλανδίας, με την υποστήριξη του Crespo Foundation και δημιούργησε την μικρού μήκους ταινία “Throughs and Throughs”, που παρουσιάστηκε στην έκθεση “Composing Landscapes” στο Goethe Insitut στο Δουβλίνο και στην έκθεση “Glenkeen Variations” στο Crespo Haus στην Φρανκφούρτη. Συμμετείχε στο συλλογικό κινηματογραφικό έργο «Δυτικές Πολιτείες», μέρος του καλλιτεχνικού προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «ΕΛΕΥΣΙΣ 2023» και ειδικότερα της ενότητας «Σινέ Ελευσίς», με την μικρού μήκους ταινία «Πάλι Εδώ». Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2021) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.