![](/datafiles/cms151.jpg)
Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου, βάζουμε τα γιορτινά μας και πάμε Μουσείο!!
18:00-20:00 «Οι υφές σε κοντινό πλάνο: ένα παιχνίδι οπτικοακουστικής εξερεύνησης»
Εργαστήριο για παιδιά 5-8 ετών και τους γονείς-κηδεμόνες τους, από την oμάδα Weave (Ερατώ Τζαβάρα, Βασίλης Τζαβάρας)
Ελάτε να επισκεφθούμε, μαζί με την ομάδα Weave, τη συλλογή του Μουσείου για να ανακαλύψουμε τα διαφορετικά χρώματα και σχήματα, αλλά και να ακούσουμε – ή να φανταστούμε – τους ήχους που γεμίζουν τον χώρο των έργων της συλλογής. Δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις διαφορετικές οπτικές και ηχητικές υφές, παρατηρούμε τις εικόνες και τα αντικείμενα, τόσο στα σύγχρονα όσο και στα μοντέρνα έργα. Στη συνέχεια, συγκεντρωνόμαστε όλοι μαζί, με χαρτιά και ψαλίδια, με αντικείμενα που παράγουν ήχο, καθώς και με οπτικοακουστικό εξοπλισμό, για να δημιουργήσουμε ένα σύντομο βίντεο με την τεχνική του stop motion. Εμπνευόμενοι από το video art και την καλλιτεχνική Avant Garde, αποτυπώνουμε, με τρόπο αφηρημένο, ρυθμικό και διασκεδαστικό, το πολύχρωμο και πολυδιάστατο οπτικοακουστικό τοπίο του μουσείου.
Info:
19:00-20:00 «Με τα λόγια των καλλιτεχνών: μια επιμελητική προσέγγιση», Εύα Βασλαματζή
Η δράση αποτελεί μια συνειρμική ανάγνωση έργων της συλλογής, μέσα από κείμενα, άλλα έργα, φωτογραφίες και βίντεο που φωτίζουν πτυχές της δουλειάς και της ζωής των δημιουργών. Μέσα από τη συλλογική ανάγνωση των κειμένων και το μοίρασμα υλικού, θα συζητήσουμε και θα σκεφτούμε ελεύθερα, με στόχο να δημιουργηθεί μια στιγμή διάδρασης στον εκθεσιακό χώρο.
Info:
20:30-00:30 Skits από το Νότιο Ημισφαίριο, λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου
Dj set/performance, Yorgia Karidi
Ένα DJ/performance της Yorgia Karidi, αφιερωμένο στα skits και άλλα ιντερλούδια, σας ταξιδεύει με όχημα τη μουσική στα grooves και την κουλτούρα του νότιου ημισφαιρίου, σε μια νύχτα λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου.
Skit – όπως στο σκίτσο, ένα γρήγορο σχέδιο ή αναπαράσταση μιας στιγμής. Βασικό συστατικό της jazz, soul και hip hop δισκογραφίας, τα skits είναι κομμάτια που βρίσκονται ανάμεσα στα τραγούδια στη ροή ενός δίσκου και συνήθως αποτελούν κάτι «άλλο από». Μια ωδή στα κοψίματα, τα αταίριαστα, τα ενδιάμεσα και ημιτελή, εκεί όπου βρίσκεται η μουσική: διάλογοι, λογοτεχνία, ποιήματα, ηχογραφήσεις πεδίου και σπάνιο ηχητικό υλικό.
Info:
Σχεδιασμός δράσεων: Μυρτώ Λάβδα
BIOS συντελεστών
Η Weave ιδρύθηκε το 2024 ως μία ανάγκη τεσσάρων ανεξάρτητων καλλιτεχνών να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να εμπλουτίσουν τις διαδρομές τους τοποθετώντας τις σε μία κοινή τροχιά. Η Weave είναι μια ομάδα καλλιτεχνών και παιδαγωγών που ασχολείται με καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές πολυμεσικές δράσεις. Αποτελείται από τη Μιράντα Βατικιώτη, τον Μιχάλη Νιβολιανίτη, την Ερατώ Τζαβάρα και τον Βασίλη Τζαβάρα.
Στόχος της ομάδας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εργαστηρίων, σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, παραστάσεων, συναυλιών κι εκδόσεων μέσω της συνύπαρξης του λόγου, της εικόνας, του ήχου, της μουσικής και των παραστατικών τεχνών. Απώτερος στόχος της Weave είναι να αποτελεί μια πλατφόρμα υποστήριξης και ενσωμάτωσης εγχειρημάτων που αναζητούν έμπρακτα καινοτόμους δρόμους δημιουργικής έκφρασης. https://www.we-ave.org/
Οι Ερατώ Τζαβάρα (video artist/designer, εκπαιδευτικός) και Βασίλης Τζαβάρας (μουσικός, συνθέτης, αυτοσχεδιαστής, εκπαιδευτικός) συνεργάζονται συστηματικά από το 2013 τόσο στο πλαίσιο πολυμεσικών παραστάσεων, όσο και σε διατομεακά εκπαιδευτικά προγράμματα κι εργαστήρια. Χαρακτηριστικό της κοινής τους δουλειάς είναι ο δημιουργικός διάλογος μεταξύ της κινούμενης εικόνας με τον ήχο και την μουσική, με τη χρήση τεχνικών επηρεασμένων από πειραματικά ρεύματα της τέχνης του 20ου αιώνα.
Ως μέλη της ομάδας Gnous! (μαζί με τον Μιχάλη Μοσχούτη, μουσικό και εκπαιδευτικό) έχουν πραγματοποιήσει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση τις παραστάσεις «Το όνειρο της Heidi» (2023), «Πικάπ Project» (2017) και «Χρατς Μπαμ» (2014-2016) και τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Το τοπίο μου σε ήχους» (2016-2017) και «?κου μια ιστορία» (2015). Συνυπογράφουν επίσης τα projects «Το σημειωματάριο μου», “Tortoise classroom”, «Ηχο-κινηματογραφώντας», την παράσταση «Το απίθανο ταξίδι» και τα οπτικοακουστικά performances “Lament” και “Missing word”.
---------------
Η Εύα Βασλαματζή είναι επιμελήτρια εκθέσεων και συγγραφέας με έδρα την Αθήνα. Έχει εργαστεί στη Γαλλία ως επιμελήτρια και βοηθός επιμελήτρια στο Palais de Tokyo και στο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών Pavillon του ίδιου ιδρύματος, καθώς και σε ανεξάρτητους χώρους τέχνης όπως η καλλιτεχνική κατάληψη DOC. Ως ανεξάρτητη επιμελήτρια έχει πραγματοποιήσει ομαδικές εκθέσεις με άξονα τις νέες παραγωγές που προκύπτουν από συλλογικές διαδικασίες σε συνεργασία με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα και στο δημόσιο χώρο όπως το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Σχολή Καλών Τεχνών μεταξύ άλλων. Έχει ασχοληθεί με την επιμέλεια εκδόσεων συλλογών, εκθέσεων και φεστιβάλ και συνεισφέρει με κείμενα της σε καταλόγους εκθέσεων, περιοδικά και διαδικτυακά φόρουμ. Έχει διακριθεί υποτροφίες, όπως το NEON Curatorial Exchange, την υποτροφία ARTWORKS του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και έχει συμμετέχει σε επιμελητικά προγράμματα φιλοξενίας όπως το SAHA στην Κωνσταντινούπολη, το Onassis AiR στην Αθήνα και τη Cite des Arts στο Παρίσι.
---------------
Η Γεωργία Καρύδη είναι καλλιτέχνης, μουσικός και περφόρμερ που γεννήθηκε και δραστηριοποιείται στην Αθήνα.
Η δουλειά της ερευνά το όριο μεταξύ θεωρίας και πράξης στην τέχνη, ενώ τα live σετ της επικεντρώνονται στα φωνητικά. Η διαμεσική της πρακτική περιλαμβάνει ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, περφόρμανς και λεκτικές παρτιτούρες.
Οι συνεργασίες της καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών και μουσικών ειδών. Έχει επιμεληθεί ζωντανές ραδιοφωνικές εκπομπές (Cannibal Radio, Random Access Radio, Theory of Plankton), έχει δανείσει τη φωνή της σε ραδιοφωνικά σποτ, πειραματικές ταινίες, ντοκιμαντέρ και ταινίες μεγάλου μήκους και έχει εμφανιστεί σε θεατρικές παραγωγές τόσο συνθέτοντας μουσική όσο και ως ερμηνεύτρια. Τελευταία, συμμετείχε στο jazz αυτοσχεδιαστικό σύνολο Athens 3000, στο Jazz@Megaron του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί στα: Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Εθνικό Θέατρο, Ίδρυμα Θεοχαράκη, Γαλλικό Ινστιτούτο, Ινστιτούτο Γκαίτε, Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ελευσίς 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Knot Gallery, Ρομάντσο και αλλού.
Υλικό της έχει δημοσιευτεί μεταξύ άλλων στις ετικέτες: Nutty Wombat, Inner Ear Records, Seagrave, Orila Records, Ecstatic, Bokeh Versions.
Αυτήν τη στιγμή εργάζεται υπό τον γενικό τίτλο A Place To Hang Out, που εξερευνά την πράξη του να είσαι έξω, με το ερώτημα «Τι μπορώ να κάνω εδώ;». Ως DJ, παίζει ζωηρά σετ που χαρακτηρίζονται από τις cross-genre επιλογές και την πρακτική της.