GARDEN STORIES: Μπλε Ώρα
Δύο περφόρμανς ήχου στον Κήπο του Μουσείου, για τις τελευταίες ζεστές βραδιές πριν την αλλαγή της εποχής! Με φόντο τις αποχρώσεις της Μπλε Ώρας, ελάτε να χαλαρώσουμε και να αφεθούμε στους ήχους, σε μια ατμόσφαιρα που συνδυάζει μουσική και φθινοπωρινή αύρα.
Η Dalot παρουσιάζει μια περφόρμανς για laptop και live electronics, με θεματικό άξονα το σούρουπο ή αλλιώς τη Μπλε Ώρα, όταν ο Ήλιος βρίσκεται βαθιά κάτω από τον ορίζοντα. Η ημι-αυτοσχεδιαστική αυτήν περφόρμανς εστιάζει στην έννοια της εντοπιότητας -συλλέγοντας ηχογραφήσεις πεδίου και άλλα ερεθίσματα που ακολουθούν το πέρασμα του χρόνου- καθώς και στην “ώρα” ως μια μη μετρήσιμη και εφήμερη έννοια. Η περφόρμανς επιχειρεί να «συνομιλήσει» και να συνυπάρξει με τον χώρο του μουσείου και τον περιβάλλοντα κήπο, προσκαλώντας το κοινό σε μια εμπειρία που εναρμονίζεται με το φυσικό τοπίο και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της Μπλε Ώρας.
Η Pinna Bounce διερευνά τη σχέση του ήχου με τον χώρο, καθώς και έννοιες όπως η αντίληψη και η μνήμη. Χρησιμοποιώντας τρομπέτα, αντικείμενα, ηχογραφήσεις πεδίου, εφέ και ενισχυτές, η δουλειά της επικεντρώνεται στον πειραματισμό, τον αυτοσχεδιασμό και την έκφραση μέσω του ήχου, καθώς και την ανάδυση προσωπικών χώρων μέσα από τη μουσική. Σε αυτήν την εκδήλωση, με τους ήχους της τρομπέτας της και των επεξεργαστών της και σε συνεργασία με το τοπίο και τους ήχους του κήπου του μουσείου θα παρουσιάσει μία μουσική /ηχητική αφήγηση/ιστορία/παραμύθι.
Επιμέλεια εκδήλωσης: Μυρτώ Λάβδα
Info
Bιογραφικά Σημειώματα
Η Μαρία Παπαδομανωλάκη (a.k.a. Dalot) είναι πτυχιούχος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές (MA και PhD) στην ψηφιακή μουσική και τις ηχητικές τέχνες στο Λονδίνο, με υποτροφίες από το Ίδρυμα Ωνάση, το The Schilizzi Foundation και το University of the Arts London. Έχει μαθητεύσει δίπλα σε σημαντικούς ακαδημαϊκούς και ερευνητές όπως οι Salomé Voegelin, Angus Carlyle, Peter Cusack, David Toop, Kersten Glandien και Cathy Lane.
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά και την έρευνά της διεθνώς, σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Εργάστηκε ως επιμελήτρια για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Wave Farm στο Μανχάταν (2009-2012), καθώς και για την οργάνωση και καταγραφή του αρχείου του· έργο που οδήγησε στην έκδοση του βιβλίου Transmission Arts: Artists & Airwaves (PAJ Publications, 2011), το οποίο συνεπιμελήθηκε μαζί με τις Galen Joseph-Hunter και Penny Duff.
Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας Soundcamp (UK, DE, GR), η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε επιτυχώς το έργο “Acoustic Commons” με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ενεργό μέλος της διεθνούς καλλιτεχνικής ομάδας “Shortwave Collective.”
Pinna Bounce είναι ένα σόλο πρότζεκτ της Θάλειας Ιωαννίδου (a.k.a. S.t.m.C. /Jimmy Hacka), μουσικού, sound artist, μουσικού παραγωγού και αρχιτέκτονα, με έδρα την Αθήνα. Η καλλιτεχνική της πρακτική επικεντρώνεται στον αυτοσχεδιασμό και τη σύνθεση μουσικής και ηχητικών περιβαλλόντων για θέατρο, κινηματογράφο, χορό́, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα, μέσω αυτής της πρακτικής διερευνά τη σχέση των ανθρώπων με τους ήχους του περιβάλλοντος, καθώς και την ανάδυση προσωπικών χώρων μέσα από τους ήχους και τη μουσική.
Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Documenta 14, στο Φεστιβάλ Αθηνών, σε εκθέσεις του Οργανισμού NEON, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση κ.α. Έχει συνεργαστεί με το Goethe-Institut Athen, το Ultima Oslo Contemporary Music festival και το Ίδρυμα Ωνάση ως επιμελήτρια μουσικών προγραμμάτων, μουσικός παραγωγός και εμψυχώτρια μουσικών εργαστηρίων για παιδιά. Είναι ιδρυτικό μέλος των οπτικοακουστικών συνόλων Drog_A_Tek (2000-2020) και miniMaximum Improvision (2005-2019).
Με τους Drog_a_tek έχει βραβευθεί από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με το βραβείο πρωτότυπης μουσικής για τις ταινίες: «Χώρα Προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα (2011) και «Ξύπνημα της ?νοιξης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (2017).