ENG
ΕΛΛ

Το Μουσείο Βορρέ, πολιτιστικό ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και πνευματικό τέκνο του Ίωνα Βορρέ, ενός Ελληνοκαναδού οραματιστή που είχε αφιερώσει τη ζωή του στην οικοδόμηση πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, έχει θεσπίσει το ετήσιο πρόγραμμα Vorres Residency. Μέσω αυτού του προγράμματος το Μουσείο θα συμβάλλει στην περαιτέρω σύσφιξη των διαπολιτιστικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και του Καναδά και ταυτόχρονα θα επιβεβαιώσει το ρόλο του ως «Σπίτι του Καναδά» στην Αθήνα.

Το Residency

- θα παρέχει σε ανερχόμενους αλλά και καθιερωμένους Καναδούς ζωγράφους - όλων των εκφραστικών μέσων, ιστορικούς τέχνης, θεωρητικούς και επιμελητές εκθέσεων την ευκαιρία να αποκτήσουν μια σε βάθος γνώση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες της επιλογής τους αλλά και μέσω της επαφής τους, με τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου.

- θα συστήσει τον φιλοξενούμενο σε εν ενεργεία καλλιτέχνες, ιστορικούς και επιμελητές εκθέσεων που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο, στο πνεύμα μιας διαπολιτισμικής ανταλλαγής που θα ακονίσει δεξιότητες, θα προωθήσει διαπροσωπικές σχέσεις και θα εξερευνήσει νέες δημιουργικές κατευθύνσεις.

- θα παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη για την παρουσίαση μιας έκθεσης με υπό εξέλιξη ή ήδη ολοκληρωμένα έργα του φιλοξενούμενου καλλιτέχνη.

H ταλαντούχα και πολλά υποσχόμενη νεαρή καλλιτέχνης Michelle Paterok, έχει επιλεγεί ως artist-in- residence για το 2018. Η Michelle αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα του Καναδά, όπου έλαβε το πτυχίο Bachelor στις Καλές Τέχνες και τον Σχεδιασμό, με έμφαση στη ζωγραφική και στην χαρακτική. Έχει κερδίσει διάφορα βραβεία και υποτροφίες, όπως The Samuel James and Augusta Kreye Deans Award, the Elizabeth Ann Burgess Award in Contemporary Art, the Roger S. Smith Undergraduate Researcher Award, the Jason Lang Scholarship, The Prince Takamado Japan Canada Memorial Fund Summer Travel Award, κ.α. και έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες εκθέσεις στον Καναδά.

H φιλοξενία της στο Μουσείο Βορρέ θα προσφέρει στην Michelle την δυνατότητα επαφής και διασύνδεσης με την σύγχρονη εικαστική σκηνή της Αθήνας: «Η παραμονή μου στο Μουσείο Βορρέ Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης και Λαογραφίας, θα αποτελέσει μια ανεκτίμητη ευκαιρία για μένα να φιλοτεχνήσω μια καινούργια ενότητα έργων, αντλώντας τη θεματολογία μου από την εκτεταμένη συλλογή τόσο της σύγχρονης όσο και της λαϊκής τέχνης του μουσείου, την αρχιτεκτονική, (ιδιαίτερα όσον αφορά τα αυθαίρετα κτίσματα και τη στέγαση των προσφύγων), καθώς και από το τοπίο της Αθήνας και της Παιανίας. Θα μου προσφέρει την ουσιαστική ευκαιρία να εξοικειωθώ με τη δυναμική σκηνή σύγχρονης τέχνη της Ελλάδας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τους ελληνο-καναδικούς δεσμούς και τις ανταλλαγές - ιδιαίτερα επίκαιρες και κρίσιμες σε αυτή την εποχή της προσφυγικής κρίσης. Σκοπεύω να δημιουργήσω μια νέα σειρά έργων ζωγραφικής που θα εξετάζουν την πολιτική και την ιστορία της στέγασης, καθώς και του αστικού σχεδιασμού στην Ελλάδα, μέσω φωτογραφικής και αρχειακής έρευνας, καθώς και μέσω του διαλόγου μου με τις μόνιμες συλλογές του μουσείου».

Η Michelle κατοικεί στην Αλμπέρτα, στην περιοχή Edmonton του Καναδά.

Διάρκεια του Residency 2018: 1-31 Μαΐου.

Νέα και Φωτογραφίες από τους προηγούμενους residents:

Ο καλλιτέχνης που επιλέχθηκε για το 2017 είναι ο Δρ. Jean-René Leblanc. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, στην Αλμπέρτα του Καναδά, και δεν είναι η πρώτη φορά που θα έρθει στο Μουσείο Βορρέ: ο Jean-René ήταν ένας από τους τρεις καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην έκθεση «Το Σώμα, Αλλιώς» (2015). Η πρακτική του LeBlanc επικεντρώνεται, αλλά δεν περιορίζεται σε ψηφιακά μέσα, πολιτιστικά ζητήματα και κριτική θεωρία. Τον Μάιο του 2017, χρησιμοποίησε υπέρυθρη φωτογραφία, διαδραστική παράσταση και βίντεο ώστε να καταγράψει και να δημιουργήσει διάλογο μεταξύ -- και για-- σύγχρονα και ιστορικά τοπία και οικονομικές πρακτικές.

Η Eveline Kolijn (2015), είπε για την εμπειρία της στο Μουσείο Βορρέ: «Το Μουσείο είναι ένας τόπος ομορφιάς, αρμονίας και στοχασμού. Μου παρείχε την έμπνευση, την ηρεμία και τη γαλήνη να επιδιώξω νέες κατευθύνσεις, να αυτοσχεδιάσω και να δημιουργήσω νέα έργα τα οποία έχουν παρουσιαστεί στην Αλμπέρτα του Καναδά, καθώς και στην πόλη Chongqing στην Κίνα. Στις εικόνες που ακολουθούν: μια σύνθεση από τα έργα που έχουν παρουσιαστεί καθώς και ένα οπτικό ημερολόγιο από τον χώρο εργασίας της στο Μουσείο.

Η Allyson Glenn (2016), Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Τεχνών του Πανεπιστημίου του Saskatchewan, Σασκατούν, Σασκατσεβάν, Καναδά, είπε σχετικά με την εμπειρία της: «Με γοήτευσε βαθειά η λαβυρινθώδης αρχιτεκτονική των κήπων και των εξωτερικών χώρων που περιβάλλουν το Λαογραφικό συγκρότημα, οι οποίοι περιέχουν αμέτρητα γλυπτά θεών, ημίθεων και μυθολογικών χαρακτήρων. Χρησιμοποίησα τον ένα μήνα του residency για να εξερευνήσω αυτό το τμήμα και να δημιουργήσω αρκετά επιτόπου σκίτσα, έργα ζωγραφικής και φωτογραφικά κολάζ. Στον Καναδά, οι εικόνες αυτές θα χρησιμοποιηθούν για να αναπτύξω μια σειρά από πίνακες με τίτλο Βασίλειο (Πέρασμα).»