ENG
ΕΛΛ
Το Μουσείο Βορρέ ανοιχτό στα παιδιά!

Εδώ και τρεις δεκαετίες, βρίσκονται τα παιδιά στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του μουσείου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα να εμπνέουν, να εκπλήσσουν και να εξάπτουν τη φαντασία των παιδιών.

Το Εργαστήρι

Το Εργαστήρι, υλοποιεί έναν ευρύ κύκλο προγραμμάτων που αντλούν τη θεματολογία τους από τον πλούτο των συλλογών του μουσείου και τις πρακτικές των σημαντικότερων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Προγράμματα κατάλληλα προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε ομάδας, αποκωδικοποιούν τα μηνύματα,τις ιδέες και τις αναλογίες που πάντα «κουβαλά» η σύγχρονη τέχνη, μετατρέποντας το μουσείο σε ένα γόνιμο μαθησιακό περιβάλλον.

Έμπειροι ξεναγοί και εμψυχωτές, φροντίζουν κάθε επίσκεψη σχολικής ή προσχολικής ομάδας να μετατρέπεται σε πραγματική εμπειρία.

Όταν το σκουπίδι ονειρεύεται γίνεται λουλούδι!

Eικαστικό εργαστήρι ανακυκλώσιμης τέχνης.
(Νηπιαγωγείο: διάρκεια 75’ – Δημοτικό: διάρκεια 90’)

Ξενάγηση στο σύνολο της συλλογής και εικαστικό εργαστήρι με ανακυκλώσιμα υλικά. Μπορούν να έχουν τα υλικά μια δεύτερη ευκαιρία, τι μπορούν να γίνουν; Τίποτα δεν είναι άχρηστο, τίποτα δεν πάει χαμένο, όπως φαίνεται και από τα έργα που με πολύ φαντασία έχουν δημιουργήσει καλλιτέχνες από σκουπίδια και ξαναχρησιμοποιημένα αντικείμενα. Τα παιδιά ανακαλύπτουν την αξία των «καθημερινών», των «ασήμαντων» υλικών και αντιλαμβάνονται την δύναμη της φαντασίας να μεταμορφώνει, την ζωή μας όλη!

Συμμετοχή: 5 Ευρώ

Αφαίρεση, όχι αφηρημάδα!

Eικαστικό εργαστήρι συναισθημάτων.
(Νηπιαγωγείο - Γ’ Δημοτικού, διάρκεια 90’)

Πώς ζωγραφίζεις κάτι που δεν έχει συγκεκριμένη μορφή;
Οι καλλιτέχνες ζωγραφίζουν μόνο αυτό που βλέπουν ή και αυτό που νιώθουν;
Έχουν τα συναισθήματα χρώμα και σχήμα;
Μέσα από την επαφή με τα έργα της συλλογής και αντλώντας έμπνευση από τα υλικά, τους τρόπους και τις τεχνικές των πιο σημαντικών ελλήνων αφαιρετικών εικαστικών δίνουμε εικόνα στις ιδέες και τα συναισθήματα μας.

Συμμετοχή: 5 Ευρώ

Τα μυστικά του Κήπου!

πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
(Β’ Δημοτικού - Ε’ Δημοτικού, διάρκεια 90’)

Περιηγούμαστε στον κήπο και μέσα από ένα παιχνίδι εξερεύνησης και παρατήρησης, ανακαλύπτουμε τα μυστικά που κρύβει. Οι μαθητές έρχονται σε άμεση επαφή με τα φυτά του κήπου, μαθαίνουν για τα ζώα που μένουν σε αυτόν, για την λίμνη με τα νούφαρα και τα χρυσόψαρα όπου έχει δημιουργηθεί ένα μικρό οικοσύστημα και για τις σχέσεις εξάρτησης που υπάρχουν ανάμεσά τους. Μετά από την συλλογή δειγμάτων, δημιουργούν τις δικές τους εικόνες και βλέπουν να ξετυλίγεται μπρος στα μάτια τους η μαγεία της φύσης.
(διαθέσιμο μόνο κατά τους μήνες: 9,10/2018 και 5,6,7/2019)

Συμμετοχή: 5 Ευρώ

Ζωγραφίζοντας τις λέξεις

Δώσε λόγο στην εικόνα και μορφή στην λέξη.
(Δ’ Δημοτικού - Γ’ Γυμνασίου, διάρκεια 90’)

Εικαστικό εργαστήρι αλληλεπίδρασης με έργα της συλλογής στην πινακοθήκη του Μουσείου.
Αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας όλοι με τον ίδιο τρόπο;
Μπορεί ένα έργο τέχνης να έχει πολλές ερμηνείες;
Μας επηρεάζει ο τίτλος που έδωσε ο καλλιτέχνης;
Πώς θα το ερμηνεύαμε εμείς και πώς θα απεικονίζαμε τον ίδιο τίτλο;

Διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου οι συμμετέχοντες δίνουν το προσωπικό τους νόημα και δημιουργούν τις δικές τους εικόνες, με αφορμή έργα της συλλογής. Μια δημιουργική διαδικασία που ενθαρρύνει εναλλακτικούς τρόπους σκέψης και έκφρασης και φέρνει την σύγχρονη/μοντέρνα τέχνη πιο κοντά στους μαθητές.

Συμμετοχή: 5 Ευρώ

Ξενάγηση

(Νηπιαγωγείο - Δημοτικό - Γυμνάσιο - Λύκειο, διάρκεια 60’)

Ξενάγηση στην πινακοθήκη και στο λαογραφικό τμήμα του Μουσείου, χωρίς συμμετοχή σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Συμμετοχή: 3 Ευρώ

Επικοινωνία / κρατήσεις

email: info@vorresmuseum.gr
Τ: 2106642520 F: 2106645775