ENG
ΕΛΛ
Νοέμβριος 2018 - Μάιος 2019
Κάθε Τετάρτη
18:00 - 19:30
Απόγευμα με την κυρία Αβάν Γκαρντ

Πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνών για παιδιά

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Very Young Contemporary Art (VYCA)

Εκδήλωση ενδιαφέροντος εδώ και στο τηλέφωνο 210 6642520.

Στην κυρία Αβάν Γκαρντ δεν συμβαίνουν συνηθισμένα πράγματα. Η κ. Α. Γ. κάνει μαθήματα χορού μέσα σε λιβάδια από παπαρούνες. Όταν κάνει ζέστη τα ρολόγια του σπιτιού της λιώνουν και ο σκύλος της γαυγίζει στο φεγγάρι. Έχει μια μεγάλη συλλογή από μηλοκαπέλα και από το τζάκι της περνάει ένα τραίνο που σφυρίζει. Κάνει παρέα με τους πιο αφηρημένους ανθρώπους. Κάθε μεσημέρι τρώει ντοματόσουπα μαζί με τις Δεσποινίδες της Αβινιόν, ενώ κάθε απόγευμα πίνει τσάι ακουαρέλας με την Φρίντα και τους παπαγάλους της.

Στόχοι του προγράμματος:

Κάθε απόγευμα Τετάρτης μια νοερή, διασκεδαστική συνάντηση με έναν φανταστικό χαρακτήρα, την κυρία Αβάν Γκαρντ. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την αβάν-γκαρντ ζωγραφική του 20ού αιώνα και γνωρίζουν το έργο αντιπροσωπευτικών καλλιτεχνών μέσα από ενεργητικές, διαδραστικές εκπαιδευτικές τεχνικές, χρήση και αξιοποίηση πρωτότυπων υλικών και εικαστικών πρακτικών. Κάθε μήνα μία έκπληξη περιμένει τα παιδιά και τους γονείς! Το Πρόγραμμα αρθρώνεται σε 7 μηνιαίους κύκλους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Έναρξη μαθημάτων: 7 Νοεμβρίου
1ος Κύκλος: 7/11- 28/11
Ηλικίες: 6 - 12 ετών
Κόστος μηνιαίας συμμετοχής (4 εργαστήρια): 40 €, αδέρφια έκπτωση 20% για το δεύτερο παιδί.
Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 15 €

Εκδήλωση ενδιαφέροντος εδώ και στο τηλέφωνο 210 6642520.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στον χώρο του παιδικού εργαστηρίου του Μουσείου.
- Υλικά παρέχονται.
- Oι συμμετέχοντες θα λάβουν Πιστοποιητικό Παρακολούθησης του Προγράμματος.
- Τα έργα και τα αποτελέσματα των εργασιών των παιδιών θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο 2018 σε έκθεση στους χώρους του Μουσείου.

Νοέμβριος 2018
Σάββατο & Κυριακή
10:00-14:00
Το Παιχνίδι με το Φως Γιάννης Σπυρόπουλος: Oι δεκαετίες του 50 και του 60

Η έκθεση εστιάζει στην πρώτη περίοδο του έργου του Γ. Σπυρόπουλου με πρόθεση να φωτίσει τις απαρχές της σχεδιαστικής γεωμετρίας του ζωγράφου και να παρουσιάσει την διαδρομή του από την προσήλωσή στην παρατήρηση και την καταγραφή του ελληνικού τοπίου προς την αποτύπωση μιας συνολικότερης αίσθησης των πραγμάτων στο μετέπειτα έργο του.

Το παιχνίδι με το φως απλουστεύσει τις φόρμες από τα λιμάνια, τις ξερολιθιές, τα πορτραίτα και τις τοπιογραφίες μέχρι να μείνει μόνο μια αίσθηση της φύσης, απογυμνωμένη από κάθε περιγραφή και επεξήγηση, κάτι που ήταν πάντα το ζητούμενο αλλά και η μεγάλη κατάκτηση του ζωγράφου. Η σύγκρουση της γραμμής με το χρώμα, όπως γράφει ο Γ. Χ. Παπαϊωάννου, φανέρωσε το εσωτερικό τοπίο που ζωγράφιζε τελικά ο Σπυρόπουλος σε ολόκληρο το έργο του.

Στην έκθεση θα βρει κανείς τα πατήματα για να παρακολουθήσει ένα πορτραίτο να μετατρέπεται σε τοπίο και το αντίστροφο, θα βρει λιμάνια που μεταμορφώνονται σε βουνά και σκάλες να γίνονται ξερολιθιές και μετά θα παρακολουθήσει το τοπίο να γίνεται ολόκληρος ο ζωγραφικός χώρος όπου η ανάμνηση της εικόνας φανερώνεται μονάχα στον τίτλο.

«Το παιχνίδι με το φως», είναι μια έκθεση απολαυστική όσο και διδακτική που συνθέτει μια νέα αφήγηση για την ιστορία του έργου του μεγάλου ζωγράφου.

Την έκθεση σχεδίασαν και παρουσιάζουν το Μουσείο Βορρέ και το Μουσείο Σπυρόπουλου.

Ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους!

Κυριακή 18 Νοεμβρίου

11:30 - Εργαστήρι για παιδιά: «Το παιχνίδι με το φως» 
Τα παιδιά ανακαλύπτουν το έργο του ζωγράφου Γιάννη Σπυρόπουλου.

12:00 - Ξενάγηση από τον κ. Μάνο Στεφανίδη, Καθ. της Ιστορίας της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Κυριακή 25 Νοεμβρίου

11:30 - Εργαστήρι για παιδιά: «Το παιχνίδι με το φως» 
Τα παιδιά ανακαλύπτουν το έργο του ζωγράφου Γιάννη Σπυρόπουλου.

12:00 - Ξενάγηση από τον κ. Γιάννη Παπαιωάννου, Δρ. της Ιστορίας της Τέχνης. 

* Ελεύθερη συμμετοχή στις εκδηλώσεις με την είσοδο στο Μουσείο. 

Γενική εισοδος: 5€, μειωμένη: 3€.
Διάρκεια έκθεσης: 18/11/2018-18/05/2018
Ώρες λειτουργίας: Σάββατο & Κυριακή 10:00-14:00

17 Οκτ. 2017 - 18 Ιούν. 2018
Κάθε Τετάρτη
18:00 - 19:30
Όλοι είμαστε Καλλιτέχνες. Όλα είναι Μουσείο. Μεγάλες πρωτοπορίες

Ζωγραφική, κατασκευές, φωτογραφία, μικτές τεχνικές, γλώσσα-αφήγηση, τεχνικές τυπώματος, νέες τεχνολογίες σε 6 θεματικούς κύκλους που διατρέχουν την τέχνη του 20ου αιώνα παρουσιάζοντας με διασκεδαστικό και βιωματικό τρόπο τρόπο μερικά από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά ρεύματα στην ιστορία.

Μέσα από μια αντικειμενο-κεντρική προσέγγιση στο μάθημα της ιστορίας της τέχνης, όπου το έργο τέχνης μιλά για τον δημιουργό και την εποχή του, το Πρόγραμμα “Όλοι είμαστε καλλιτέχνες. Όλα είναι μουσείο.” προσκαλεί τους νεαρούς μαθητές να παρατηρήσουν έργα και καλλιτεχνικά κινήματα, ενθαρρύνοντας διαφορετικές ερμηνείες των έργων και καλλιεργώντας παράλληλα προϋποθέσεις για δημιουργικό παιχνίδι αλλά και στοχασμό.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να ερμηνεύσουν τους τρόπους με τους οποίους οι καλλιτέχνες στην ιστορία επιλέγουν να χειριστούν τα υλικά, τα σχήματα, τα χρώματα, τις γραμμές και τις υφές και στη συνέχεια να διαδράσουν με τα έργα δημιουργώντας ατομικά ή ομαδοσυνεργατικά έργα και πρωτότυπες παρεμβάσεις.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος εδώ.

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ

A' ΚYKΛΟΣ - 5 εργαστήρια 18/10, 25/10, 1/11, 8/11, 15/11

Tι είναι Τέχνη;
Μαθαίνω να ζωγραφίζω
Αγαπάω τα υλικά αλλά τι μπορώ να κάνω μ' αυτά;

Β' ΚΥΚΛΟΣ - 5 εργαστήρια 29/11, 6/12, 13/12, 20/12, 27/12 ιμπρεσιονισμός / κυβισμός

Θέλω να γίνω ένας φωτεινός καλλιτέχνης
Κύβε, γιατί έχεις μάτια παντού;

Γ' ΚΥΚΛΟΣ - 5 εργαστήρια 10/1, 17/1, 24/1, 31/1, 7/2 εξπρεσιονισμός / ντανταϊσμός / σουρεαλισμός

Ο μεγάλος συναισθηματικός εαυτός μου 
Το σκανταλιάρικο αλογάκι που μπέρδευε τις λέξεις
Γιατί να περπατήσω αφού έχω φτερά;

Δ' ΚYKΛΟΣ - 5 εργαστήρια 14/2, 21/2, 28/2, 7/3, 14/3 μπάουχαους / κονστρουκτιβισμός

Σπίτι - Σχολείο και μια Γιορτή όλοι μαζί.
Ήξερες ότι η Τέχνη κατασκευάζεται;

Ε' ΚYKΛΟΣ - 5 εργαστήρια 21/3, 28/3, 18/4, 25/4, 2/5 αφηρημένος εξπρεσιονισμός / ποπ αρτ 

Δράση ή Ζωγραφική;
Ένα σούπερ - μάρκετ στο Μουσείο

Σ' ΚYKΛΟΣ - 5 εργαστήρια 9/5, 16/5, 23/5, 30/5, 6/6 γκράφιτι/ εφήμερη τέχνη / τέχνη της γης

Έχουν οι τοίχοι φωνή;
Τέχνη που αύριο δεν είναι, είναι Τέχνη;
Με ξύλα, φυτά, λουλούδια, καρπούς, πέτρες και φύλλα

Εκδήλωση ενδιαφέροντος εδώ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Έναρξη μαθημάτων Α κύκλου: 18/10
Ηλικίες: 6 - 10 ετών
Κόστος συμμετοχής ανά κύκλο: 40 € (5 εργαστήρια), αδέρφια έκπτωση 20%
Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 12 €
Κάθε Τετάρτη 18:00 - 19:30 
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στον χώρο του παιδικού εργαστηρίου του μουσείου.
Υλικά παρέχονται
ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΓΓΡΑΦΗ παρέχονται:
- αναμνηστική κονκάρδα συμμετοχής
- κάρτα (kid pass) με προνόμια:
- έκπτωση 15% στo καφέ 
- έκπτωση 15% στο πωλητήριο 
Oι συμμετέχοντες θα λάβουν Πιστοποιητικό Παρακολούθησης του Προγράμματος.
Τα έργα και τα αποτελέσματα των εργασιών των παιδιών θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο 2018 σε έκθεση μέσα στους χώρους του Μουσείου.

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Very Young Contemporary Art (VYCA)

13 Νοε. 2017 – 14 Ιαν. 2018
Δευτέρα
19:30
“ΙΣΧΥΣ ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ”, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος

“Ισχύς μου η αγάπη του Λαού”, είναι ο τίτλος της έκθεσης του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου που θα παρουσιαστεί στις 13 Νοεμβρίου στο Πυργί, το λαογραφικό τμήμα του Μουσείου Βορρέ. Παρμένος από το γνωστό τσιτάτο του στέμματος, ο τίτλος της έκθεσης δίνει το ύφος στην δουλειά του καλλιτέχνη που παρουσιάζεται στην οικία του Ίωνα Βορρέ.

Ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος συνομιλεί με την παράδοση, με 25 έργα του που δημιουργήθηκαν ειδικά για να κρεμαστούν με μαεστρία, ανάμεσα σε βημόθυρα, φαγιάνς, μεταβυζαντινές εικόνες και αντικείμενα άλλοτε καθημερινής χρήσης, σήμερα υψηλής λαϊκής τέχνης που απέκτησε σε βάθος δεκαετιών ο μεγάλος συλλέκτης. Στην έκθεση ο καλλιτέχνης απεικονίζεται άλλοτε ως εστεμμένος βασιλιάς, άλλοτε ως «σύντροφος» με στρατιωτική στολή και άλλοτε ως ταγός μπολιβαριανής χώρας. Τοποθετεί κουφάρια ψαριών ως πολεμικές μηχανές βγαλμένες από τον κόσμο του Ιερώνυμου Μπος δίπλα σε θωρηκτά του ελληνικού στόλου και εισάγει ντελικάτες ζωόμορφες «κυρίες της αυλής» και γκροτέσκες φιγούρες στρατιωτικών απέναντι στους ένδοξους ήρωες της εθνεγερσίας ή τα βασιλικά πρόσωπα, για να εντάξει το ιδιαίτερο βλέμμα του στην ελληνική παράδοση.

Έργα που δεν μοιράζονται μόνο τον χώρο με τα εκθέματα του λαογραφικού Μουσείου Βορρέ, αλλά τεχνικές και θεματολογίες, δημιουργούν αφηγήσεις σε χρόνους παράλληλους. Ζωγραφική προσεγμένη στην παραμικρή της λεπτομέρεια, με αυγοτέμπερα πάνω σε φύλλα χρυσού, σχολιάζει καταστάσεις και συμβολισμούς, υπογραμμίζει εικόνες που έχουν δημιουργήσει συνειδήσεις και τελικά επιχειρεί μια συνομιλία με ένα πολύ επίκαιρο παρελθόν.

Επιμέλεια: Γιώργος Μυλωνάς

Εγκαίνια: Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, ώρα 19:30
Διάρκεια: 13 Νοεμβρίου – 14 Ιανουαρίου 2018
Ωράριο: Σάββατο, Κυριακή 10:00-14:00

23 Οκτ. 2017
Δευτέρα
19:30
“2 δεκαετίες +”, Έπαθλα Σπυρόπουλου, έκθεση σύγχρονης τέχνης

Το Ίδρυμα Σπυρόπουλου σε συνεργασία με το Μουσείο Βορρέ διοργανώνει την επετειακή έκθεση “2 δεκαετίες +”, για να γιορτάσει 25 έτη από την θέσπιση των επάθλων και να καταγράψει 25 χρόνια προσφοράς του ιδρύματος στους σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς. Περισσότεροι από 40 καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν βραβευτεί από το 1992 μέχρι σήμερα, συμμετέχουν σε μια έκθεση που σκοπό έχει αφενός να παρουσιάσει μια πολύ σημαντική ομάδα Eλλήνων εικαστικών και αφετέρου να υπενθυμίσει την δραστηριότητα του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου. Παρουσιάζεται ένα πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης που καλύπτει μια περίοδο τουλάχιστον τριών δεκαετιών με την πολυμορφία πάρα την θεματική να δίνει τον τόνο και τον εικαστικό λόγο να καλύπτει σχεδόν το σύνολο των αναζητήσεων αυτής της περιόδου.

Η δραστηριότητα αυτή του Ιδρύματος Σπυρόπουλου αναπλήρωσε το επί δεκαετίες κενό της θεσμικής υποστήριξης των νέων καλλιτεχνών και να θυμίσουμε πως τα Έπαθλα Σπυρόπουλου ξεκίνησαν ως οικονομικές ενισχύσεις, ενώ τα δυο τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε τιμητικές διακρίσεις που συνοδεύονται από την παρουσίαση του έργου των βραβευθέντων καλλιτεχνών με επιμέλεια του Μουσείου Σπυρόπουλου. Οι επιτροπές αποτελούνται από δύο καλλιτέχνες, δύο θεωρητικούς τέχνης και έναν εκπρόσωπο του ιδρύματος ενώ τα πρόσωπα αλλάζουν ανά διετία για να διασφαλίζεται η πολυμορφία και η ελευθερία των επιλογών των επιτροπών.

Οι καλλιτέχνες που έχουν βραβευθεί με το έπαθλο και θα συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι: Pfaff Αλέξανδρος, Αβρανάς Αλέξανδρος, Αρβανίτης Νίκος, Αρτέμης Νίκος, Βάντζου Δήμητρα, Βαρβαρίτη Ινώ, Βενέρη Εριφύλλη, Βίττης Παναγιώτης, Ευθυμίου Γιάννης, Θεοδώρου Λίνα, Καραγιώργος Γιώργος, Καραντζή Μαρία, Καρατζά Άντζυ, Κουκοφίκη Ολυμπία, Λαγκουβάρδος Μιχάλης, Μιλτιάδη Μαρία, Μπέλλου Ράνια, Μπήτσικας Ξενοφών, Μπόζου Αγγελική, Μποφίλιου Μαργαρίτα, Μώρης Πέτρος, Πακακώστας Αχιλλέας, Πάλλας Χάρης, Παναγιωτίδη Μαλβίνα, Παπαδόπουλος Γιάννης, Παπαηλιάκης Ηλίας, Παπαμιχαλόπουλος Κωνσταντίνος, Πέτρου Ευαγγελία, Πόνης Χρήστος, Σάββα Ανδρέας, Σαγρή Γεωργία, Σακελλαρίου Μάρθα, Σοφολόγη Φανή, Σταματογιάννης Θεόδωρος, Στελλάκη Καρολίνα, Στρέσνα Αλεξάνδρα, Ταξιαρχόπουλος Γιώργος, Τζαμουράνης Δημήτρης, Χανδρής Παντελής, Χαραλαμπίδης Νίκος, Χιώτη Θάλεια, Χρηστίδης Κωνσταντίνος.

Επιμέλεια: Όλγα Δανιηλοπούλου

Mε την ευγενική χορηγία της: Avitron.

07 Μαΐου 2017
Κυριακή
12:00 - 15:00
EVERY CHILD IS AN ARTIST. Who is the Artist? Who is the child?

Εννέα εικαστικοί δημιουργούν κοινά έργα με τα παιδιά τους, εκπαιδευτική έκθεση – εργαστήρι για οικογένειες.

Το 1956 σε μια έκθεση παιδικής ζωγραφικής ο Picasso εξομολογείται στον Herbert Read: «Όταν ήμουν στην ηλικία αυτών των παιδιών, μπορούσα να ζωγραφίζω σαν τον Ραφαήλ. Μου πήρε πολλά χρόνια να μάθω να ζωγραφίζω σαν παιδί".  O Picasso επιζητούσε πάντα να βρει την παιδική αθωότητα που ένιωθε ότι, ο καθηγητής ζωγραφικής πατέρας του, στρέφοντάς τον από πολύ νωρίς σε ένα αυστηρό ακαδημαϊκό στυλ, του την είχε στερήσει πρόωρα. Παρατηρούσε τα παιδιά του την ώρα που ζωγράφιζαν και πολλές φορές συμμετείχε κι αυτός σκιτσάροντας στο ίδιο χαρτί ή έπαιζε μαζί τους με χαρτοπετσέτες και πακέτα από τσιγάρα: ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το μικροσκοπικό θέατρο για κλόουν που έφτιαξε από το άδειο πακέτο των Gauloises του ένα απόγευμα. "Είναι φοβερό, αυτά που βγαίνουν απ' τα χέρια των παιδιών - τις περισσότερες φορές έχουν κάτι να με με διδάξουν».

- Turner C. 2010. "Art Toys". Tate Etc. (19).

Η έκθεση παρουσιάζει έργα που έχουν προκύψει από τη συνεργασία εννέα εικαστικών με τα παιδιά τους. Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη αυτής της ομολογουμένως παιχνιδιάρικης συνομιλίας μέσα από μια ισότιμη καλλιτεχνική αντι-παράθεση παιδιών και καλλιτεχνών πάνω σε ένα κοινό αποτύπωμα.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι:

Βανέσα Αναστασοπούλου / Αντρίκος (11 ετών) & Γιώργος (13 ετών)
Βάσω Γκαβαϊσέ / Ευγενία (5 ετών)
Γιάννης Γρηγοριάδης / Μανώλης (5 ετών)
Γιώργος Γυπαράκης / Δημήτρης & Ανέμη (2,5 ετών)
Θράφια / Ορέστης (15 ετών)
Κώστας Ντάφλος / Ευάγγελος (9 ετών) & Χρήστος (5 ετών)
Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος / Φίλιππος (4 ετών) & Αριάδνη (3 ετών)
Γιώργος Τσεριώνης / Φραντζέσκος (13 ετών)
Αλέξανδρος Ψυχούλης / Αφροδίτη (14 ετών)

Το εργαστήρι:

Οι οικογένειες που θα επισκεφθούν την έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να διαδράσουν με τα έργα μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό παιχνίδι, ενώ στη συνέχεια γονείς και παιδιά θα δημιουργήσουν συμμετοχικά ζωγραφικά έργα. Στόχος του εργαστηρίου είναι η ενθάρρυνση της δημιουργικής συνεργασίας των παιδιών με τους γονείς, η ενδυνάμωση του καθημερινού οικογενειακού παιχνιδιού μέσα από ένα κοινό και ταυτόχρονα απτό βίωμα που ορίζει η καλλιτεχνική διαδικασία.

Ελεύθερη συμμετοχή στο εργαστήρι με την είσοδο στο Μουσείο. 

Γενική είσοδος: 5€, μειωμένη: 3€, οικογένειες (μέχρι 4 μέλη): 10€, εκδήλωση ενδιαφέροντος για το εργαστήρι εδώ

Επιμέλεια: Very Young Contemporary Art (VYCA)

Η έκθεση διοργανώνεται για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου και εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  “Looking at Art - Παρατηρώντας την τέχνη” που παρουσιάζει το Μουσείο Βορρέ σε συνεργασία με το Very Young Contemporary Art-VYCA.

05 Μαΐου 2017
Παρασκευή
20:00
«Ξανθής Ελαίας, Καρπός Ευώδης», Δήμητρα Γούναρη, έκθεση ξυλογραφίας.

Το Μουσείο Βορρέ, κατά τη διάρκεια των 35 χρόνων λειτουργίας του, για πρώτη φορά εκθέτει χαρακτική τέχνη, με τη  Δήμητρα Γούναρη. Η δουλειά της αποτελεί μια περιεκτική ακτινογραφία του δένδρου της ελιάς, το οποίο αποτυπώνει με ιδιαίτερη πολυπλοκότητα, καθρεφτίζοντας την μεγάλη εμπείρια ενός αιωνόβιου δένδρου. Η πολύχρονη ζωή του είναι γραμμένη με λεπτομέρειες και εκείνες έχουν με μεγάλη ευστοχία και ευαισθησία χαρακτεί από την καλλιτέχνιδα στις μήτρες των χαρακτικών της. Αυτό το ζωντανό μνημείο, η Γούναρη ονομάζει «μοντέλο» της, γιατί αδιαμαρτύρητα ποζάρει γι αυτήν.

Γράφει χαρακτηριστικά η ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια της έκθεσης Λουΐζα Καραπιδάκη: «Η Δήμητρα Γούναρη, πιστή στο προσωπικό της στοίχημα και με συνέπεια αφοσιωμένου δημιουργού, δούλεψε εντατικά για πάνω από 12 ολόκληρα χρόνια την ιδέα της, την απεικόνιση αιωνόβιων ελαιόδεντρων, και ύστερα από πειραματισμούς σε ξύλα, τεχνικές χάραξης, ειδικές τεχνικές επεξεργασίας έφτασε στο δικό της επιθυμητό αποτέλεσμα και εκθέτει σήμερα την ενότητα «ξανθής ελαίας, καρπός ευώδης».

«Στην έκθεση η Γούναρη παρουσιάζει σειρά χαρακτικών τυπωμάτων σε ειδικά, χειροποίητα, σπάνια, πολύ λεπτά χαρτιά από την Κίνα, το Νεπάλ, την Ιαπωνία, κ.λπ. Η αναπαραστατική θεματική απόδοση στο χαρτί έχει επιτευχθεί με απόλυτη επιτυχία: στο ανεστραμμένο είδωλο της χάραξης οι μορφολογικές ανωμαλίες και φυσικές φθορές του κορμού της ελιάς έχουν αποδοθεί με πιστότητα από το πρωτότυπο μοντέλο, καταλεπτώς όπως το είχε η ίδια η εικαστικός φιλοτεχνήσει σχεδιαστικά με κάθε φυσική πλαστικότητα. Οι τονικές διαβαθμίσεις στις μονοχρωματικές επιφάνειες και τα παιχνιδίσματα μεταξύ φωτεινών και σκοτεινών σημείων αποδίδουν εξαιρετικά το ανάγλυφο, από τις βαθιές αυλακώσεις μέχρι τις εξάρσεις των κορμών, από τα αιωρούμενα φύλλα μέχρι τα λεπτεπίλεπτα κλαδάκια και προδίδουν τη δεξιοτεχνία της, αλλά και την εκφραστική της δύναμη. Παράλληλα με τα τυπωμένα χαρακτικά στην έκθεση, η εικαστικός εκθέτει και τις λαξευμένες επιφάνειες και τις προβάλλει, ως αυθύπαρκτα εικαστικά τέχνεργα. Αποτίνει έτσι φόρο τιμής στην τέχνη του «χαράσσειν» και αναδεικνύει παράλληλα με την αξία του τυπώματος τη σπουδαιότητα της ίδιας της χαρακτικής τέχνης πάνω στο ξύλο».

Επιμέλεια έκθεσης: Λουίζα Καραπιδάκη, Ιστορικός Τέχνης.

ωράριο Σάββατο - Κυριακή: 10.00-14.00 & 18.00-20.00 και κατόπιν ραντεβού.

02 Απρ. 2017
Κυριακή
11:30 - 13:00
«Red Spring», Πασχαλινό εικαστικό εργαστήρι για οικογένειες, ηλικίες 4+

Το Κόκκινο χρώμα είναι συνδεδεμένο με τη ζωή, την αγάπη, την ευεξία και τη δύναμη. Την Άνοιξη το κόκκινο συνδέεται με τη χαρά της γιορτής και την αναγέννηση της φύσης, ενώ για πολλούς λαούς είναι σύμβολο ευτυχίας και καλοτυχίας. Οι συμμετέχοντες φέρνουν από το σπίτι ένα κόκκινο αντικείμενο. Γράφουν σε ένα χαρτάκι τι πιστεύουν ότι συμβολίζει το κόκκινο χρώμα και κρεμούν το αντικείμενο μαζί με το σημείωμα στο μεγάλο πεύκο της αυλής του Μουσείου. Με έμπνευση τα “κόκκινα” έργα της Συλλογής, τα παιδιά δημιουργούν με κόκκινη τέμπερα ατομικές συνθέσεις χρησιμοποιώντας την τεχνική της μονοτυπίας. Στη συνέχεια συλλέγουν φυσικά υλικά από τις αυλές και τους Κήπους του Μουσείου και τα αποτυπώνουν με την τεχνική της ιχνογράφησης πάνω σε έναν μεγάλο καμβά σχηματίζοντας όλοι μαζί ένα ομαδικό έργο. Φεύγοντας παίρνουν μαζί τους ένα διαφορετικό αντικείμενο από αυτό που κρέμασαν στην αρχή στο δέντρο.

Ελεύθερη συμμετοχή στο εργαστήρι με την είσοδο στο Μουσείο.

Γενική είσοδος: 5€, μειωμένη: 3€, οικογένειες (μέχρι 4 μέλη): 10€, εκδήλωση ενδιαφέροντος για το εργαστήρι εδώ.

Σχεδιασμός: VYCA (Very Young Contemporary Art)

Ιανουάριος - Φεβρουάριος
Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Μουσείο Βορρέ, Ιανουάριος – Φεβρουάριος

Το Moυσείο Βορρέ, σε συνεργασία με το Very Young Contemporary Art (VYCA), παρουσιάζει μια ενότητα εικαστικών εργαστηρίων με τίτλο: “Looking at Art - Παρατηρώντας την τέχνη”.

Εργαστήρια που μέσα από ενεργητικές εκπαιδευτικές τεχνικές, επιδιώκουν να εξοικειώσουν το νεότερο κοινό με το περιεχόμενο και τον ρόλο της μοντέρνας τέχνης, να δώσουν χώρο και αφορμές για δημιουργική έκφραση και να εντάξουν τις εικαστικές τέχνες στην καθημερινότητα μικρών και μεγάλων.

Κυριακή 22 Ιανουαρίου, 11:30 - 13:00, «Πίσω από τις λέξεις» , ηλικίες 8+

Ένα διαδραστικό, εκπαιδευτικό παιχνίδι κατά μήκος της Πινακοθήκης. Τι πληροφορίες μεταφέρει ο τίτλος ενός έργου; Αλλάζει την αρχική εντύπωση του θεατή για το περιεχόμενό του; Πώς θα περιέγραφες ένα έργο με μία μόνο λέξη; Φτιάξε μια φανταστική ζωγραφιά από τυχαίες λέξεις! Αλήθεια, με τι μοιάζει μια λέξη; Μπορείς να ζωγραφίσεις με λέξεις;

Οι συμμετέχοντες εξερευνούν την Συλλογή και δημιουργούν τα δικά τους έργα. Το εργαστήριο έχει ως στόχο τη γνωριμία των οικογενειών με τα έργα της Συλλογής μέσα από συνεργατικές δραστηριότητες, παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς μέσα στον εκθεσιακό χώρο.

Συμμετοχή: 8€, εκδήλωση ενδιαφέροντος για το εργαστήρι εδώ.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου, 12:00 - 15:00, «RΕΑD MY VOICE», οι έφηβοι διαβάζουν τα έργα με τη δική τους φωνή, ηλικίες 11+

Οι συμμετέχοντες δημιουργούν ηχητικές ιστορίες με έμπνευση τα έργα του Μουσείου. Δίνουν την δική τους ερμηνεία σε έργα της συλλογής από διάφορες ιστορικές περιόδους και ηχογραφούν τις προσωπικές τους αφηγήσεις με τον δικό τους λόγο και ύφος. Για έναν ολόκληρο μήνα, οι ηχογραφημένες αυτές αφηγήσεις θα αποτελούν εναλλακτικούς ηχητικούς οδηγούς (gallery audio guides), για τους επισκέπτες του Μουσείου (qr codes, mp3 players), ενώ στη διάθεση τους θα είναι σε μορφή εντύπου τα κείμενα και τα σχέδια των εφήβων.

Συμμετοχή: 15€, εκδήλωση ενδιαφέροντος για το εργαστήρι εδώ.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, 11:00 - 15:00, «Re-imagine High Art - Φαντάσου την Τέχνη απ’ την αρχή!», εικαστικό εργαστήρι για οικογένειες, ηλικίες 4+

- Ζωγράφισε, άλλαξε, παραμόρφωσε, φτιάξε από την αρχή ή κάνε κομματάκια μερικά από τα πιο γνωστά έργα της συλλογής του Μουσείου. Δραστηριότητες ζωγραφικής, κολάζ και γκράφιτι σε wall projections που θα τρέχουν παράλληλα σε όλη την πινακοθήκη του Μουσείου.

- Πάρε μέρος στο πιο χρωματιστό νοητικό παιχνίδι που έγινε ποτέ σε Μουσείο! Φτιάξε το δικό σου mind map! Σε όλη την νέα πτέρυγα.

Ελεύθερη συμμετοχή στο εργαστήρι με την είσοδο στο Μουσείο.

Γενική είσοδος: 5€, μειωμένη: 3€, οικογένειες (μέχρι 4 μέλη): 10€, εκδήλωση ενδιαφέροντος για το εργαστήρι εδώ.

06 Νοε. 2016
Κυριακή
10:00
Ανοίγει στο κοινό η Πτέρυγα Γιάννη Σπυρόπουλου

Το Μουσείo Βορρέ και το Μουσείο Σπυρόπουλου συνεργάζονται και σας προσκαλούν!

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, από τις 10:00 π.μ. ανοίγει για το κοινό στην πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, η πτέρυγα Γιάννη Σπυρόπουλου, που θα είναι αφιερωμένη στο έργο του μεγάλου ζωγράφου. Αυτή η μόνιμη έκθεση δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει το εύρος και την δυναμική της μακράς δημιουργικής πορείας του πιο συστηματικού και συνεπή εκφραστή της αφαίρεσης στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες για τον Γιάννη Σπυρόπουλο εδώ.

Ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους!

Κυριακή 6 Νοεμβρίου

11:30 - Εργαστήρι για οικογένειες: «Τι είναι τελικά η Αφηρημένη Τέχνη; A Toy Story»

Τα παιδιά ανακαλύπτουν το έργο του ζωγράφου Γιάννη Σπυρόπουλου (για παιδιά 4-9 ετών). Tα παιδιά θα πρέπει να φέρουν μαζί τους 2 αγαπημένα τους παιχνίδια. Δηλώστε Συμμετοχή εδώ Επιμέλεια εργαστηρίου: Very Young Contemporary Art (VYCA). *

13:00 - Ξενάγηση από τον κ. Μάνο Στεφανίδη, Καθ. της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην έκθεση Γιάννη Σπυρόπουλου και στην μόνιμη συλλογή του ΜουσείουΒορρέ. *

Κυριακή 13 Νοεμβρίου

11:30 - Εργαστήρι για οικογένειες: «Τι είναι τελικά η Αφηρημένη Τέχνη; A Toy Story»

Τα παιδιά ανακαλύπτουν το έργο του ζωγράφου Γιάννη Σπυρόπουλου (για παιδιά 4-9 ετών). Tα παιδιά θα πρέπει να φέρουν μαζί τους 2 αγαπημένα τους παιχνίδια. Δηλώστε Συμμετοχή εδώ Επιμέλεια εργαστηρίου: Very Young Contemporary Art (VYCA). *

13:00 - Ξενάγηση από τον κ. Γιάννη Παπαιωάννου, Δρ. της Ιστορίας της Τέχνης στην έκθεση Γιάννη Σπυρόπουλου. *

* Ελεύθερη συμμετοχή στις εκδηλώσεις με την είσοδο στο Μουσείο.

Γενική εισοδος: 5€, μειωμένη: 3€, Οικογένειες (μέχρι 4 μέλη): 10€

22 Οκτ. 2016
Σάββατο
10:00
Martha Jungwirth: Στην Πάρο

Από τις 22 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου θα εκτίθενται στο Μουσείο Βορρέ επιλεγμένες ακουαρέλες από τη σειρά «Πάρος», της «πρωτοπόρου της Αυστριακής εικαστικής σκηνής» Martha Jungwirth, η οποία θεωρεί το ομώνυμο κυκλαδίτικο νησί ιδανικό τόπο δημιουργίας και έμπνευσης.

Τα έργα που δημιουργήθηκαν το 2015 στην Πάρο, δεν έχουν τίποτα το παραστατικό, δεν επιδιώκουν να απεικονίσουν την ορατή πραγματικότητα και είναι κάτι πολύ περισσότερο από ελεύθερες εκδοχές ενός συγκεκριμένου θέματος. Η Jungwirth δεν ζωγραφίζει την πραγματικότητα, ούτε σύμφωνα με αυτή, αλλά την αντίδρασή της σε αυτή.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2016, απονεμήθηκε στην Martha Jungwirth το Βραβείο Τέχνης του Ιδρύματος Klocker, βραβείο που απονέμεται σε καλλιτέχνες «με εξέχουσα σημασία για την εξέλιξη της αυστριακής τέχνης». Τα έργα της σημαντικής εικαστικού, εκτέθηκαν τελευταία στην Galerie Krinzinger στην Βιέννη.

Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Antonia Rahofer.

Ώρες λειτουργίας: 10:00 - 14:00, Σάββατο-Κυριακή.

Κατόπιν συνεννόησης μπορούν να διοργανωθούν ξεναγήσεις με την επιμελήτρια της έκθεσης, εκδήλωση ενδιαφέροντος εδώ.

06 Μαρ. 2016
Κυριακή
11:00
Τα παιδιά μαθαίνουν για την υγεία μέσα από την τέχνη

Πρότυπο διαδραστικό πρόγραμμα για τα παιδιά και την οικογένεια στο Μουσείο Βορρέ..

Μαθαίνουμε για την επιστήμη, τις τέχνες, την υγεία και το περιβάλλον..

Εργαστήρια:
• Φωτεινό ταξίδι μέσα από τα εκθέματα στα μονοπάτια του σώματος και των αισθήσεων.
• Βλέπω, ακούω, αφουγκράζομαι. Τι είναι μέσα;
• Οι φυσαλίδες της υγείας.
• Πολύχρωμες δημιουργίες και γευστικές απολαύσεις, από το βιταμινόκηπο.

Σχεδιάζουμε πρωτότυπες αποκριάτικες στολές μέσα από το πρόγραμμα ανακυκλώσιμης τέχνης με φρούτα, βότανα, λαχανικά και όλα τα υλικά της φύσης.

Κόστος: 15 ευρώ

Δηλώστε συμμετοχή εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο:
τ: 2106827284
e: info-health@evrostia.com

12 Δεκ. 2015
Σάββατο
11:30
Καλλιτεχνικό εργαστήρι για όλη την οικογένεια με τον Κ.Παπαμιχαλόπουλο

Ένα δημιουργικό εργαστήρι για όλη την οικογένεια, υπό την καθοδήγηση του πολυτάλαντου εικονογράφου, δημιουργού comics και εικαστικού Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου.

Γονείς και παιδιά θα αντλήσουν ιδέες και έμπνευση από τη συλλογή του Μουσείου και στη συνέχεια με τη βοήθεια του Κωνσταντίνου θα πειραματιστούν, χρησιμοποιώντας το τυχαίο, τεχνικές blot-print αποτυπωμάτων και φαντασία για να δημιουργήσουν τις δικές τους συναρπαστικές εικόνες.

Δυο ώρες δημιουργίας, που θα μεταμορφώσουν την ημέρα μικρών και μεγάλων!

Δηλώστε συμμετοχή εδώ, θέσεις περιορισμένες.

* Το κόστος συμμετοχής είναι 15 euro ανά οικογένεια και περιλαμβάνει την είσοδο στο Μουσείο Βορρέ , την δραστηριότητα και τα υλικά στο εργαστήρι. Κατάλληλο για παιδιά 5 -12 ετών.

17 Ιουνίου 2015
Τετάρτη
“Το Σώμα, Αλλιώς”

H έκθεση, “Το Σώμα, Αλλιώς” συγκεντρώνει έναν σημαντικό αριθμό έργων φωτογραφίας και σχεδίου των Blair Brennan, Αντώνη Χουδαλάκη και Jean René Leblanc, που παρουσιάζουν υπερβατικά σώματα με μεγάλη υποκειμενικότητα και φαντασία. Τα έργα είναι κάτι σαν πορτραίτα που εστιάζουν στη σάρκα (Leblanc), στην εσωτερική πανοπλία (Brennan) και είτε στη σάρκα είτε στο «ντυμένο» σώμα όπου οι κοινωνικές δομές ή αξίες αντιστρέφονται (Χουδαλάκης). Το σώμα διατηρεί μια προνομιούχο θέση στο σύνολο της πρακτικής τους, μιας πρακτικής που παρά το εύρος της, αρνείται να δώσει εύκολες απαντήσεις. Τα έργα θα εκτεθούν απαλλαγμένα από πλαίσια, ώστε να δοθεί έμφαση στον μυστήριο και μαγικό χαρακτήρα τους και να αποσπάσουν φρέσκες ερμηνείες. Η έκθεση στοχεύει να δημιουργήσει διαλόγους σε πολλά επίπεδα που φέρνουν προς συζήτηση σχέσεις, μνήμες και συναισθήματα που έρχονται στην επιφάνεια όταν τα σώματα εκτίθενται στην τέχνη.

Επιμελήτρια: Κατερίνα Πιζάνια, Ph.D.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Blair Brennan, Καναδάς
Jean-René Leblanc, Καναδάς
Αντώνης Χουδαλάκης, Ελλάδα

Ομιλίες επιμελήτριας και καλλιτεχνών: Κυριακή 21 Ιουνίου @ 12:30 μ.μ.

20 Οκτ. 2014
Δευτέρα
“Ιστορία - Ειρωνεία”. Από τις συλλογές του Μουσείου Βορρέ


• Είναι ή δεν είναι η τοπική μας ιστορία κομμάτι της παγκόσμιας;
• Πόση ειρωνεία κρύβεται στην μυθοποίηση του γούστου, αλλά και στην πίστη πως ένα έργο τέχνης είναι κατ́ ανάγκην “αιώνιο”;
• Ειναι ιστορικά πιο έγκυρο το δημόσιο ή το ιδιωτικό μουσείο, και γιατί; (Με άλλα λόγια κράτος ή ατομική πρωτοβουλία;).
• Είναι τελικά το kitsch ιστορικό φαινόμενο ή η έμπρακτη αμηχανία μας εμπρός στην ολομέτωπη επίθεση του μεταμοντέρνου;
• Η εποχή μας, όπως τη καταντήσαμε, θα κριθεί με όρους ιστορίας ή ειρωνείας, και από ποιον;

Το Μουσείο Βορρέ, συνεχίζοντας τις ανανεωμένες του δραστηριότητες, επισκοπεί κριτικά τα σαράντα χρόνια της Μεταπολίτευσης, αλλά και τη δική του ιστορία ως πρώτο μουσείο σύγχρονης τέχνης στη χώρα, με μια διπολική έκθεση. Μια πρόταση με δυο επιμελητές και δυο εικαστικά πρόσωπα, που διεκδικεί τόσο αισθητικό όσο και πολιτικό πρόσημο και που έρευνα τα όρια ανάμεσα στην ιστορία και την παρώδησή της.

Στην έκθεση “Ιστορία - Ειρωνεία“ που εγκαινιάζεται στο Μουσείο Βορρέ στις 20 Οκτωβρίου, ο Μάνος Στεφανίδης επιλέγει από τις συλλογές του Μουσείου και επαναπροτείνει εκείνα τα έργα που έχουν γράψει ιστορία, δηλαδή τα αριστουργήματα (τι επικίνδυνος όρος!) και τα αντιπαραθέτει προς τα άλλα που εξέφρασαν ένα μάλλον εφήμερο γούστο, μια μόδα, ένα στυλ που δεν μακροημέρευσε. Ο Άγγελος Παπαδημητρίου, στο ίδιο κλίμα, στήνει ένα μικρό μνημείο μέσα στο Μουσείο με τον ιντριγκαδόρικο τίτλο “Οι Συγχωρεμένοι“ (ή, η ελληνική τέχνη πάει στον παράδεισο). Πρόκειται για ένα “μνημείο“, στημένο με την γνωστή, βιτριολική θεατρικότητα του καλλιτέχνη που αφορά στην λήθη και την συγχώρεση όσων, στο όνομα της τέχνης πάντα, διέπραξαν ανοσιουργήματα. Και ίσως διαπράττουν ακόμη..

Επανεκτίθενται 150 περίπου έργα των Γεράσιμου Σκλάβου, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Χρήστου Καπράλου, Γιάννη Σπυρόπουλου, Ναυσικάς Πάστρα, Βλάση Κανιάρη, Αλέξη Ακριθάκη, Χρύσας Βαρδέα, Χάρη Γαβρήλου, Μποστ, Νίκου Κεσσανλή, Σταύρου Ιωάννου, Χρύσας Ρωμανού, Τάκι, Γιάννη Κουνέλλη, Λουκά Σαμαρά, Jean Xceron, Όπυς Ζούνη, Αχιλλέα Απέργη, Θανάση Στεφόπουλου, Γιώργου Βογιατζή, Χριστίνας Ζερβού, Γιάννη Μίχα, Θοδωρή Καλούμενου, Κώστα Κουλεντιανού, Βασίλη Σκυλάκου, Στάθη Λογοθέτη, Βαλέριου Καλούτση, Μιχάλη Γιαννούρη, Δημήτρη Τσαμαρντινού, Θέμου Μαΐπα, Υβόννης Συρμοπούλου, Βούλας Γουνελά, Γιώργου Τούγια, Καίτης Αντύπα, Γιώργου Λαναρά, Μάριου Πράσινου, Βαγγέλη Φαεινού, Θωμά Φανουράκη, Δημήτρη Περδικίδη, Ιωάννας Σπητέρη, Γιώργου Μαυροΐδη, Γιώργου Λαζόγκα, Μάκη Θεοφυλακτόπουλου, Γιώργου Λάππα, Θράφια, Γιάννη Μπουτέα, Δημήτρη Αληθεινού, Κυριάκου Κατζουράκη, Γιάννη Φωκά, Θόδωρου, Άγγελου Αντωνόπουλου, Θόδωρου Παπαγιάννη, Αντωνίας Παπατζανάκη, Παύλου, Γρηγόρη Σεμιτέκολο, Νικήτα Φλέσσα, Μανώλη Πολυμέρη, Γιώργου Γυπαράκη, Απόστολου Γεωργίου, Κωνσταντίνου Ξενάκη, Μιχάλη Αρφαρά, Ξενοφώντα Δεστέφανου, Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη, Κυριάκου Ρόκου, Νίκου Χουλιαρά, Δημοσθένη Σκουλάκη, Αχιλλέα Χρηστίδη, Αλέξανδρου Ψυχούλη, Ασπάσιου Χαρωνιτάκη, Δημήτρη Σακελλίωνα και άλλων.

Αριστουργήματα, λοιπόν, ή ανοσιουργήματα, κρατική “αυθεντία“ ή ιδιωτική “αυθαιρεσία“, σοβαροφάνεια ή χιούμορ, αντικειμενικότητα ή προσωπική αλήθεια;

Θέλετε να το βαρύνουμε περισσότερο; Ιστορία είναι η εσωτερική εμπειρία του ανθρώπου ενώπιον του θανάτου και ειρωνεία αντίστοιχα η συνειδητοποίηση του εφήμερου των πάντων απέναντι στον απόλυτο χρόνο. Επίσης είναι άλλο πράγμα η τέχνη-φυγή μέσα από την ιστορία (δηλαδή μέσα από την εικονογράφησή της) και άλλο πράγμα η τέχνη που σηκώνει το βάρος της ιστορικής στιγμής, περιφρονώντας κλασικούς κανόνες και αιώνιες αξίες. Το κόστος του παρόντος πληρώνεται πάντα με τα λύτρα του μέλλοντος. (από τον δίγλωσσο ομότιτλο του καταλόγου της έκθεσης)

Παράλληλα
Το Μουσείο Βορρέ δίνοντας χώρο σε καινοτόμες προσπάθειες, με τις οποίες αξιοποιείται η τέχνη και η καλλιτεχνική έκφραση για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, φιλοξενεί στο εργαστήρι του, την έκθεση “Πρόσωπα και προσωπεία“ με έργα μελών της κοινότητας ΚΕΘΕΑ - ΝΟΣΤΟΣ. Την έκθεση οργανώνει η Ακτ-ειν, κοινωνική επιχείρηση που στηρίζει με το έργο της άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Αν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω, βάλετε το Μουσείο Βορρέ στην Παιανία στο πρόγραμμά σας!


“Ιστορία - Ειρωνεία“: 20/10/2014 έως 01/03/2015
Ιδέα - κείμενα - επιμέλεια: Μάνος Στεφανίδης
Εικαστική εγκατάσταση: Άγγελος Παπαδημητρίου
Σχεδιασμός καταλόγου: Κώστας Κωστόπουλος, Άγγελος Παπαδημητρίου
Αρχιτεκτονική του χώρου - φωτισμοί: Αναστάσης Βορρές
Γενικός συντονισμός: Νεκτάριος Βορρές

27 Ιουν. 2014
22:30
Νύχτα στο Μουσείο Βορρέ: Ύπνος κοντά στους πίνακες του Γιάννη Σπυρόπουλου

Στις 27 Ιουνίου 2014, το Μουσείο Βορρέ και το Μουσείο Γιάννη Σπυρόπουλου, υποδέχονται 50 συμμετέχοντες σε μια πρωτότυπη δράση.

«Νύχτα στο Μουσείο Βορρέ: Ύπνος κοντά στους πίνακες του Γιάννη Σπυρόπουλου».

Η δράση «Νύχτα στο Μουσείο Βορρέ», είναι ένα κάλεσμα προς το κοινό να γνωρίσει το έργο του Γιάννη Σπυρόπουλου, υπό άλλες συνθήκες, σε άλλο χρόνο και κυρίως βλέποντας με άλλη πρόθεση.

Ακολουθώντας το πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε μια ιδιαίτερη διαδικασία και να βιώσουν αρκετές ώρες τους πίνακες στο χώρο Μουσείου. Ήδη τακτοποιημένοι στα στρώματα ύπνου, θα παρακολουθήσουν μια σύνθετη παράσταση, όπου τα έργα φωτίζονται και απο-φωτίζονται σαν ζωντανές υπάρξεις που αναπνέουν, ενώ αποκτούν φωνή μέσα από ηχητικές συνθέσεις εμπνευσμένες από τα ίδια.

Η χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη και ο σύνθετης Τρύφωνας Κουτσουρέλης, αντλώντας έμπνευση από το έργο του ζωγράφου, στήνουν μια «Χορογραφία Φωτός και Ήχου», όπου ερμηνευτές είναι οι ίδιοι οι πίνακες.

Στη συνέχεια της δράσης, οι συμμετέχοντες θα κοιμηθούν στο χώρο της έκθεσης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, ξεκινά στις 22:30 την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014 και ολοκληρώνεται στις 09:00 το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014.

Αναλυτικότερα:

22:30-23:00 Προσέλευση και συγκέντρωση στον κήπο του Μουσείου Βορρέ - Υποδοχή
23:00-23:35 Περιήγηση στους κήπους του Μουσείου Βορρέ με την Αποστολία Παπαδαμάκη
23:35-24:00 Είσοδος στην έκθεση «΄Ένας νέος Αιώνας για τον Κλασσικό της Αφαίρεσης» και τακτοποίηση για ύπνο (ακούγεται Απαγγελία της Έρημης Χώρας (The Waste Land) TS Eliot, από τον ίδιο τον ποιητή)
24:00-01:00 Παράσταση: «Χορογραφία Φωτός και Ήχου»
01:00-07:00 Ύπνος
07:00-07:30 Ξύπνημα
07:30-08:30 Πρωινό
09:00 Αναχώρηση

Γενικές πληροφορίες

Η πρόσκληση απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες και το κόστος συμμετοχής είναι 30 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ηλεκτρονικά εδώ. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας καθώς οι θέσεις για τη δράση είναι περιορισμένες (50).

• Όροι-πληροφορίες    • Υπεύθυνη δήλωση

Οι συντελεστές

Πραγματοποιώντας την ιδέα του Αναστάση Βορρέ

Οργάνωση εκδήλωσης: Όλγα Δανιηλοπούλου, Νεκτάριος Βορρές
Επιμέλεια εκδήλωσης: Κατερίνα Φρουζάκη, Ίων Βορρές
Επιμέλεια Δράσης - Σχεδιασμός Φωτισμού: Αποστολία Παπαδαμάκη
Μουσική Σύνθεση – Σχεδιασμός Ήχου: Τρύφωνας Κουτσουρέλης
Επικοινωνία: Φοίβος Σακαλής

31 Μαρ. 2014
19:30
Γιάννης Σπυρόπουλος, Ένας νέος αιώνας για τον κλασσικό της Αφαίρεσης

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννηση του μεγάλου εικαστικού, παρουσιάζονται στο Μουσείο Βορρέ, δεκάδες έργα από τη Συλλογή του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου αλλά και από σημαντικές ιδιωτικές συλλογές, που αποτυπώνουν την μακρά ζωγραφική διαδρομή του διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη.

Η έκθεση συνιστά μια σε βάθος ματιά στο πλούσιο έργο του πιο συστηματικού και συνεπή εκφραστή της αφαίρεσης στην Ελλάδα. Οργανωμένη χρονολογικά, ανατέμνει όλα τα στάδια της μοναδικής πορείας του Γιάννη Σπυρόπουλου, ιχνηλατώντας 50 χρόνια εικαστικής δημιουργίας ενός απερίσπαστου δεξιοτέχνη, ενός χειρώνακτα, που με ύφος απόλυτα προσωπικό, τόλμη και αφοσίωση, επιδίωξε την απεικόνιση του μη ορατού, του απόλυτου. Ο ίδιος έλεγε: «΄Απλωσα το σκοτάδι για να βρω το φως» και μιλούσε πράγματι για την ακτινοβολία που κατάφερε να δει, να συλλάβει και να ζωγραφίσει!

Για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του, αλλά και 54 χρόνια από τη βράβευσή του (Premio Unesco) στην 30ή Μπιενάλε Βενετίας, αυτή η έκθεση έρχεται να υπενθυμίσει τη σημασία αλλά και τη διαχρονικότητα του έργου του κλασσικού της αφαίρεσης.

Στα πλαίσια της έκθεσης θα προβάλλεται βίντεο με το έργο όλων των καλλιτεχνών που έχουν τιμηθεί με το Έπαθλο Γιάννη Σπυρόπουλου τα τελευταία 25 χρόνια.

Προγραμματίζονται επίσης διάφορες εκδηλώσεις, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολικής ηλικίας.

Πληροφορίες για την έκθεση:

Διάρκεια: 31 Μαρτίου – 30 Ιουνίου 2014
Εγκαίνια: Δευτέρα 31 Μαρτίου, ώρα 19:30
Ώρες λειτουργίας: Σάββατο & Κυριακή 10:00-17:00
Επιμέλεια έκθεσης: Όλγα Δανιηλοπούλου – Νεκτάριος Βορρές

14 Μαρ. 2014
19:00
ΔΕΣ ΤΟ ΑΛΛΙΩΣ! …Ετήσια Τελετή «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ» 2013–2014 του Σ.Κ.Ε.Π.

Η ομάδα του Σ.Κ.Ε.Π. – Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους σας προσκαλεί με μεγάλη χαρά να συμμετάσχετε στη βιωματική/διαδραστική τελετή «Αποτυπώματα» 2013 - 2014, την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 στις 19.00, στο Μουσείο Βορρέ.

ΜΑΖΙ θα προσεγγίσουμε την διαφορετικότητα, για να δούμε αλλιώς τον κόσμο γύρω μας!

Οι μικροί & μεγάλοι προσκεκλημένοι μας θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στα παρακάτω εργαστήρια:
- Παίζοντας Bocce όλοι μαζί, σε Unified Teams
- Δες το Αλλιώς: Εκπαιδευτικό Εργαστήρι Προσομοίωσης Αισθητηριακής Αναπηρίας
- Σλάλομ στο Μουσείο: Πρόγραμμα Προσομοίωσης Κινητικής Αναπηρίας
- Εισαγωγή στη Νοηματική γλώσσα
– Κρυπτόλεξο
- Tape Art
- Wall of Wishes
- Άπλωσε τις σκέψεις σου! Μηνύματα και ζωγραφιές
- Κάνε το αόρατο, ορατό! Κολλάζ/ζωγραφική

Η δράση «Αποτυπώματα» 2013 – 2014 του Σ.Κ.Ε.Π. τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

5 Νοεμ. 2013
20:00
Η Δύναμη του τόπου: Γυναίκες Δημιουργοί στην Τοπιο(γραφία) του Καναδά

Το Μουσείο Βορρέ παρουσιάζει την έκθεση, «Η Δύναμη του Τόπου – Γυναίκες Δημιουργοί στην Τοπιο(γραφία) του Καναδά», η οποία προβάλλει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό έργα που φιλοτεχνήθηκαν από γυναίκες δημιουργούς από μη μητροπολιτικές βόρειες περιοχές του Καναδά. Κάποιες από αυτές βρίσκονται στο ξεκίνημα της πορείας τους, ενώ άλλες είναι ήδη καταξιωμένες στα καλλιτεχνικά πράγματα.

Η έκθεση αυτή μας μυεί με συναρπαστικό τρόπο σε σχέδια, σύμβολα και εγκαταστάσεις, αναπαριστώντας έτσι τις περιεκτικές, δυναμικές αλλαγές που σαρώνουν τις απέραντες πεδιάδες του Καναδά. Τα έργα επιδιώκουν να παρουσιάσουν εναλλακτικές προσεγγίσεις στην απεικόνιση του «τόπου». Οι καλλιτέχνες μοιράζονται με τους θεατές «σκηνές μιας γης, ενός τόπου» που είναι το σκηνικό της ζωής τους. Συλλαμβάνουν, αναδημιουργούν και μοιράζονται κομμάτια του Καναδά, την ποιητικότητα μιας περιοχής που είναι σε τροχιά μόνιμης αλλαγής.

Ανεκτίμητη είναι η συμβολή της επιμελήτριας της έκθεσης Dr. Κατερίνας Πιζάνια για την πραγματοποίησή της.

Η έκθεση αυτή, με την υποστήριξη και τη συνεργασία της Καναδικής Πρεσβείας και του φιλέλληνα Πρέσβη κ. Robert W. Peck, θα είναι το τελευταίο πολιτιστικό δρώμενο των εορτασμών ενός έτους που σημειώνει την 70ή επέτειο διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Καναδά και της Ελλάδας, επέτειος που σηματοδοτεί την πολύχρονη φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Julie Cosgrove, Raina Enss, Sara Girletz, Jamie Gray, Kim Huynh, Andrea Kastner, Annie King, Eveline Kolijn, Galia Kwetny και Romy Straathof.

Οι καλλιτέχνες και η επιμελήτρια θα έρθουν στην Αθήνα ειδικά για τα εγκαίνια.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Α.Ε. Αξιότιμη Michaëlle Jean, 27η Γενική Κυβερνήτης και Διοικητής του Καναδά (2005-2010).

Πληροφορίες για την έκθεση:

Διάρκεια: 5 Νοεμβρίου 2013 – 11 Ιανουαρίου 2014.
Εγκαίνια: Τρίτη 5 Νοεμβρίου και ώρα 20:00.

Ανοικτή συζήτηση με τους καλλιτέχνες και την επιμελήτρια:
Σάββατο 9 Νοεμβρίου, 12:00 – 14:00